Начин на приготвяне
Бобът се почиства и накисва във вода за 24 часа. След като сме киснали боба изхвърляме водата, в която сме го накисвали, изплакваме го и го сипваме в голям глинен гювеч (малкото гювече е използвано само за снимката).
Ряпата се почиства и нарязва на малки кубчета, след което се сипва в гювечето при фасула, наливаме 2 литра вода, слагаме капака на гювечето и го слагаме в студена фурна и включваме на 200 градуса. За около 1.5-2 часа фасулът трябва да е сварен, сипваме сол на вкус, ако е необходимо доливаме вода, поръсваме със ситно нарязан магданоз и правим запръжката.
Запръжката правим по следния начин: изваждаме гювеча от фурната, в тиган слагаме олиото и маслото да се сгорещят, след което прибавяме брашното и разбъркваме няколко секунди да пожълтее брашното.
След това вземаме с черпак от бульона в гювечето и сипваме в тигана със запръжката при непрекъснато разбъркване, наливаме още два черпака по същия начин, след което вземаме тигана и изсипваме всичко в гювечето, като отново разбъркваме. Връщаме гювеча за още 20 минути във фурната, след което е готово.
Коментари