Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Перфектната лесна Мусака

Перфектната лесна Мусака

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Перфектната лесна Мусака
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6-8
"И вие ли нямате търпение да опитате перфектната лятна мусака -ето ви рецептата тогава"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 - 600 г свинско и телешко месо
  • лук - 1 голяма глава
  • картофи - 4 - 5 големи
  • зехтин - 20 мл
  • доматено пюре - няколко с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • къри
  • куркума
  • индийско орехче
  • босилек
  • За заливката
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • брашно - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме, измиваме и нарязваме картофите на големи кубчета. Нарязваме лука на ситно и го запържваме със зехтина в дълбок тиган. Добавяме каймата и запържваме, докато стане на трохи. Слагаме подправките (на вкус) и доматеното пюре.

Разбъркваме всичко и прибавяме картофите, за да се смесят с всичко, около 1-2 минути. Изсипваме в подходящ съд, сипваме вода, колкото да се покрият картофите - горе долу 400-500 мл, и слагаме да се пече в загрята на 200 градуса фурна.

Когато картофите омекнат, приготвяме заливката. Разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме брашното и содата и заливаме мусаката.

Когато бухне силно, пускаме само грила на фурната на максимална температура, за да може заливката да придобие златист цвят за 3-4 минути.

Изваждаме от фурната и поднасяме с пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
Аз винаги слагам и един морков :)
10.04.2016 14:36
1
1
Покажи всички подкоментари
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
мусака- класика ,но аз не слагам куркума ,следващия път ще добавя - супер си е
30.03.2016 05:39
1
1
Покажи всички подкоментари
Илияна Димова
Илияна Димова
Да, много е вкусна
29.03.2016 21:33
1
1
Покажи всички подкоментари