Начин на приготвяне
Прясно набраната коприва накисваме за 1-2 часа в студена вода. Измиваме я добре и я поставяме в гевгир, за да се отцеди. Работим с ръкавици, за да предпазим ръцете си. Добре е да приготвим яхнията на следващия ден, защото копривата е леко поовяхнала и се обработва по-лесно.
Нарязваме я на ситно, като я прибавяме към ястието непосредствено преди термичната обработка.
Червената пиперка и морковът нарязваме на ситни кубчета.
Доматеното пюре смесваме в малко студена вода.
Ориза накисваме предварително за 15-20 минути.
В тенджера с растителна мазнина сотираме последователно първо нарязаната бяла част от лука, после зелената. Прибавяме и зеленчуците –морков и червена пиперка. След като се задушат добре, добавяме червения пипер и доматеното пюре.
Изсипваме отцедения ориз и доливаме горещ зеленчуков бульон в съотношение 1:2.
Прибавяме нарязаната коприва и овкусяваме яхнията със сол.
Подправяме я със стрит гьозум. Ако имате пресен, нарежете от него.
Копривата с ориз къкри на слаб котлон до готовността на ориза. Течността се е усвоила и яхнията е с желаната гъстота.
Сервираме копривата и кафяв ориз топла, гарнирана с домашно квасено кисело мляко.