Начин на приготвяне
Бобът се сварява напълно.
В тенджера с дебело дъно и стени в мазнина - олио + зехтин, на умерен огън се задушават 2 гл. наситнен лук до златисто. Добавя се лъжицата червен пипер, разбърква се и се оставя няколко секунди, за да поеме лукът аромата.
Изсипва се бобът, доматено пюре, черният пипер, накълцаната на много ситно скилида чесън и дафиновия лист. Залива се с водата от боба, а ако е малко, се добавя гореща вода. Оставя се да къкри няколко минути и после се прехвърля в глинен съд.
Нареждам няколко тънки филии домати и се запича на 200 градуса за около 40 мин.
Забележка: За готвене предварително ползвам чугунена тенджера и едър готов испански боб в буркани. Лесно е и бързо. Слагам и една щипка джоджен, защото така ми харесва повече, въпреки че в оригиналната рецепта няма.
Източник: Сръбски ресторант При Миро, шеф готвач Миро.