Тавче-гравче

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Тавче-гравче
Снимка: marcheva14
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Комшиите ни на запад знаят как се оправи наистина вкусен боб"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г сварен бял
  • вода - 300 мл от боба
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • лук - 2 гл. наситнен
  • червен пипер - 1 с.л. ароматен
  • олио - зехтин
  • сол
  • универсална подправка - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист
  • чесън - 1 ск.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се сварява напълно.

В тенджера с дебело дъно и стени в мазнина - олио + зехтин, на умерен огън се задушават 2 гл. наситнен лук до златисто. Добавя се лъжицата червен пипер, разбърква се и се оставя няколко секунди, за да поеме лукът аромата.

Изсипва се бобът, доматено пюре, черният пипер, накълцаната на много ситно скилида чесън и дафиновия лист. Залива се с водата от боба, а ако е малко, се добавя гореща вода. Оставя се да къкри няколко минути и после се прехвърля в глинен съд.

Нареждам няколко тънки филии домати и се запича на 200 градуса за около 40 мин.

Забележка: За готвене предварително ползвам чугунена тенджера и едър готов испански боб в буркани. Лесно е и бързо. Слагам и една щипка джоджен, защото така ми харесва повече, въпреки че в оригиналната рецепта няма.

Източник: Сръбски ресторант При Миро, шеф готвач Миро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка: