Шоколадова торта Корсет

Ваня АдърскаВаня Адърска
Новак
196733
Шоколадова торта Корсет
Снимка: Ваня Адърска
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
210 мин.
Порции
12
"Надали има по-стимулиращо сладко изкушение от тази шоколадова бомба"

Необходими Продукти

  • За шоколадовите блатове
  • брашно - 180 г
  • захар - 150 г
  • кафява захар - 125 г
  • какао - 60 г
  • сода бикарбонат - 1 и 1/4 ч.л.
  • бакпулвер - 1 и 1/4 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр. стайна температура
  • айран - 140 мл гъст
  • олио - 75 мл
  • кафе - 140 мл прясно, горещо
  • за шоколадовия мус
  • шоколад - 400г (200г черен и 200г млечен)
  • сметана - 1 л сладкарска
  • жълтъци - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блатовете: Смесете в дълбока купа какаото, содата, двата вида захар, бакпулвера и солта. Разбъркайте в отделна купа олиото, яйцата и айрана и се прибавят към сухите съставки. Всичко се размесва много добре. Накрая добавете горещото кафе и бъркайте сместа, докато стане хомогенна.

Прехвърлете във фурната и печете за около 40-45 минути, като времето зависи от големината на формата, която използвате и от това дали ще печете цялата смес наведнъж или на два пъти. Аз пекох наведнъж, като след като се охлади блатът го разделих на две равни части.

Приготвяне на шоколадов мус: Нарежете на малки парченца шоколада. Загрейте сметаната и щом кипне, прибавете шоколада. Оставете за 1 минута, след което започнете да бъркате до получаване на хомогенна смес. Охладете на стайна температура, но от време на време бъркайте.

Разбийте жълтъците на водна баня и ги добавете към още топлата шоколадова смес. Разбъркайте и приберете сместа в хладилника за около 30-40 минути или докато стегне.

Последният етап от приготвянето на тортата е сглобяването. Подгответе си подходящ поднос, върху който сложете първия блат. Върху него нанесете част от шоколадовия мус, следва и вторият блат.

Следва изрязването на тортата, което се извършва по предварително изготвен шаблон на корсет. Изсипете отгоре останалия мус и внимателно загладете. Оставям декорацията на вашата фантазия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

1
50
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Даниела
Даниела
Поздравления за търпението и старанието за приготвянето на тази торта!!!Красива на вид,но и със сигурност е много вкусна!!!
06.04.2016 20:56
1
Покажи всички подкоментари
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Тортата е доста забавна и подходяща за ергенско парти!
06.04.2016 14:32