Начин на приготвяне
Месото се почиства от жили. Може да се разреже на две половини по дължина. С вилица се надупчва тук-там. Захарта се смесва със солта. Хубаво се покрива парчето или парчетата с едра сол. Отдолу също се слага едра сол. Покриваме и оставяме да престои 24 часа, ако е цяло парче, или 12-16 часа, ако са половинки.
След изтичането на времето месото се измива под течаща вода. Започвам да притискам и да попивам с кърпа. Колкото повече вода излезе, толкова по-добре.
Смесвам подправките на вкус, може да добавите и други - по ваш избор. Ние така го обичаме и затова използвам само тези. Хубаво овалвам в смесените подправки, ако някъде има прорези, разтварят се и се слага и там.
С конец се промушва и се оставя на проветриво и студено да съхне за 14 дни. Може и увито във вестник, като всеки ден се сменя вестника и се обръща.
След 20 дни пастърмата е готова за консумация.
Коментари