Сладкиш на милионера

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Сладкиш на милионера
Снимка: marcheva14
1 / 7с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
22
"Очевидно има два начина да станете милионери - единият е да хапвате от този сладкиш, а другия - да тичате към тотопункта. Ние се спираме на първия"

Необходими Продукти

  • масло - 170 г със стайна температура
  • захар - 50 г
  • ванилия - 1/2 ч.л екстракт
  • брашно - 195 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • Пълнеж
  • карамел - 396 г или готово Дулсе де Лече
  • Шоколадова глазура
  • шоколад - 180 г
  • масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 170-180 градуса с вентилатор. Пригответе си квадратна форма с диаметър 23 см. Покрийте я изцяло с алуминиево фолио и намаслете.

В купата на миксера се разбива маслото и захарта до побеляване. Прибавя се ванилията, брашното и солта. Става ронливо тесто, което се сваля от миксера, поставя се в тавичката с алуминиевото фолио и с ръце се оформя на хубав блат. Набожда се с вилица изцяло, за да не се надигне по време на печене.

Пече се на 180 градуса за 20 минути или докато стените се отделят от рамката на формата и тестото има хубав златист цвят. Охлажда се вътре във формата и се залива с Дулсе де Лече, като се заглажда с шпатула. Държи се в хладилник за около 1 час, за да се стегне.

Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда до състояние да може да се излива, т.е. да е добре темпериран. Излива се върху карамела, заглажда се с шпатула и се държи отново в хладилник, за да стегне окончателно.

Сладкишът се нарязва с много остър нож на правоъгълни малки парчета. Сладкишът се съхранява в хладилник за около една седмица.

Забележка:

След като се охлади шоколадът, но не и стегнал напълно, се излива върху карамела, за да може да се разнесе добре с шпатула.

Ползвах готов карамел Дулсе де Лече - испански, но може да се направи самостоятелно от една кутия сладко кондензирано мляко, която се поставя на водна баня, като се покрие с алуминиево фолио и се вари на умерен огън за около 1.5 ч. до хубав и тежък златист карамел, който и на консистенция да е плътен, като няколко пъти се разбърква.

Може да се закупи и готов такъв - Згушенка от руските магазини.

Защо има такова смешно наименование този шоколадов сладкиш, не мога да кажа, вероятно от богатия вкус на карамел и шоколад върху хубаво маслено тесто.

Сладкишът на милионера е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
511
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
raychevi, здравейте!
Забележката е напълно правилна. По принцип се ползват форми кръгли и се посочва диаметър, и затова без да искам съм направила неволна грешка при изписването. Видях, но не успях да редактирам, защото рецептата вече беше пусната. Този отговор дали Ви удовлетворява???
02.11.2016 00:39
5
2
Потребител#179117
Потребител#179117
"Пригответе си квадратна форма с диаметър 23 см". Извинете за моето невежество, търсех такава форма която да е квадратна с диаметър, но не намерих такава в търговската мрежа. Можели да направите снимка само на формата, за да знам какво да търся.
01.11.2016 21:58
1
3
marcheva14
marcheva14
Здравей, Моника!
Дулсето го купувам от чужбина най-вече. Но може и да си го направиш сама, като си купиш конденз. мляко, но задължително със захар и го поставиш в тенджера с вода но водата да го покрива. Слагаш го на умерен огън да ври за около 1 1/2 ч- 2 ч като постоянно гледаш да е залято с водата и доливаш ако се е изпарила. След това вече ще е готово за ползване. Друг начин е да си купиш от руските магазини Сгушенка се нарича, прекрасно карамелено мляко за ползване веднага.
05.05.2016 21:29
Monika Ivanova
Monika Ivanova
А от къде купувате дулсето, защото аз съм от малко градче и тук нищо си няма...а все не ми оставя време да опитам сама да го направя.
05.05.2016 14:59
3
1
Покажи всички подкоментари
Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Дали ако си похапнем от сладкиша ще станем милионери.....
01.05.2016 01:07
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Благодаря, девойки прекрасни!
Опитах го този сладкиш, наистина е прекрасен, но малко в повече ми идва захарта, доста е наситена заради карамела вероятно, той е много сладък, затова го направете с много силен черен шоколад, окол 70% какао, за да се получи силна разлика във вкуса. Приятно се "пука" шоколадовата заливка в устата. Препоръчвам го!
Поздрав!
05.04.2016 02:45
3
2
Pressy
Pressy
Страхотно изкушение.Трябва да се пробва !
04.04.2016 19:35
2
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много апетитно! И без това шоколадът ми е слабост!
04.04.2016 10:43
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Лигавник трябва да слагам вече като гледам такива разкошотии! :) Изглежда страхотно,а от описанието му само мога да си представя колко е вкусен!
04.04.2016 10:42
5