Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 170-180 градуса с вентилатор. Пригответе си квадратна форма с диаметър 23 см. Покрийте я изцяло с алуминиево фолио и намаслете.
В купата на миксера се разбива маслото и захарта до побеляване. Прибавя се ванилията, брашното и солта. Става ронливо тесто, което се сваля от миксера, поставя се в тавичката с алуминиевото фолио и с ръце се оформя на хубав блат. Набожда се с вилица изцяло, за да не се надигне по време на печене.
Пече се на 180 градуса за 20 минути или докато стените се отделят от рамката на формата и тестото има хубав златист цвят. Охлажда се вътре във формата и се залива с Дулсе де Лече, като се заглажда с шпатула. Държи се в хладилник за около 1 час, за да се стегне.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда до състояние да може да се излива, т.е. да е добре темпериран. Излива се върху карамела, заглажда се с шпатула и се държи отново в хладилник, за да стегне окончателно.
Сладкишът се нарязва с много остър нож на правоъгълни малки парчета. Сладкишът се съхранява в хладилник за около една седмица.
Забележка:
След като се охлади шоколадът, но не и стегнал напълно, се излива върху карамела, за да може да се разнесе добре с шпатула.
Ползвах готов карамел Дулсе де Лече - испански, но може да се направи самостоятелно от една кутия сладко кондензирано мляко, която се поставя на водна баня, като се покрие с алуминиево фолио и се вари на умерен огън за около 1.5 ч. до хубав и тежък златист карамел, който и на консистенция да е плътен, като няколко пъти се разбърква.
Може да се закупи и готов такъв - Згушенка от руските магазини.
Защо има такова смешно наименование този шоколадов сладкиш, не мога да кажа, вероятно от богатия вкус на карамел и шоколад върху хубаво маслено тесто.
Сладкишът на милионера е много вкусен.
Коментари
Забележката е напълно правилна. По принцип се ползват форми кръгли и се посочва диаметър, и затова без да искам съм направила неволна грешка при изписването. Видях, но не успях да редактирам, защото рецептата вече беше пусната. Този отговор дали Ви удовлетворява???
Дулсето го купувам от чужбина най-вече. Но може и да си го направиш сама, като си купиш конденз. мляко, но задължително със захар и го поставиш в тенджера с вода но водата да го покрива. Слагаш го на умерен огън да ври за около 1 1/2 ч- 2 ч като постоянно гледаш да е залято с водата и доливаш ако се е изпарила. След това вече ще е готово за ползване. Друг начин е да си купиш от руските магазини Сгушенка се нарича, прекрасно карамелено мляко за ползване веднага.
Опитах го този сладкиш, наистина е прекрасен, но малко в повече ми идва захарта, доста е наситена заради карамела вероятно, той е много сладък, затова го направете с много силен черен шоколад, окол 70% какао, за да се получи силна разлика във вкуса. Приятно се "пука" шоколадовата заливка в устата. Препоръчвам го!
Поздрав!