Начин на приготвяне
Пресейте брашното три пъти, а млякото затоплете до телесна температура. Направете кладенче и в него сложете яйцата, сол, портокаловия сок, маята, мед, захарта и 50 мл от олиото. Замесете тесто, като постепенно добавяте от млякото до получаване на гладко еластично тесто.
Оформете го на топка и започнете да месите, като добавяте по малко от олиото и докато месите, разтегляйте с ръце и удряйте тестото в масата или плота 100 пъти. Трябва да поеме всичкото олио.
Оставете за около 1 час да втаса, покрито с домакинско фолио, и чиста кърпа, докато удвои обема си, после измесете отново и се оставете още 1 час да втаса пак.
Почистете крушите и ги нарежете на полумесеци, поръсете ги с галетата и фина кафява захар. Втасалото тесто разделете на две равни части, всяка една разточете на голяма кора с дебелина около 1.5 см, намажете с нутела и навийте на руло.
След това разрежете рулото на половина в средата, като в единия край трябва да оставите цяло, а двете получени части преплетете като плитка.
В улеите с шоколад сложете на места парченца от крушите и се поставя в тава с хартия за печене, като навивате във формата на охлюв.
С другата част от тестото процедирате по същия начин, като в тавата обиколете около другата плетка. Намажете с разбит жълтък и поръсете с филирани бадеми.
Оставете на топло да втаса още 60 минути, след което сложете в загрята фурна на 180 градуса и изпечете за около 50 минути в зависимост от фурната до златисто-кафяв цвят.
Коментари