Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Гръцки сладкиш Галактобуреко

Гръцки сладкиш Галактобуреко

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Трябва да признаем, че и този път Сия ни изненадва изключително приятно с този гръцки сладкиш. Великолепна рецепта, Сия! Великолепен сладкиш! Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г фини
  • прясно мляко - 1 литър
  • масло - 200 г
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 150 г
  • грис - 100 г пшеничен
  • ванилия - 2 пакетчета (4 г)
  • За сиропа
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • портокали - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете захарния сироп, като сложите захарта и водата в тенджера на котлона да заври. Добавете сока от двата портокала и кората на единия портокал и варете до сгъстяване и получаване на захарен сироп. Оставете да се охлади. Направете крема, като в друга тенджера сложите млякото и захарта. Настържете кората на другия портокал, поставете на котлона и разбъркайте до стопяване на захарта.

Разбийте яйцата в купа и добавете малко от млякото на тънка струйка, като бъркате енергично. Целта е да се изравнят температурите и при поставянето им в сместа яйцата да не станат на омлет.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, сложете грис, варете няколко минути до полусгъстяване и отново на тънка струйка сипете внимателно яйчената смес, като бъркате постоянно.

Варете до получаване на гъст крем. Накрая добавете половината масло, разбъркайте, от топлината то ще се стопи, добавете ванилията и махнете от котлона. Оставете за кратко да се охлади. Разтопете останалото масло.

Разделете корите на две части с еднакъв брой. Намажете правоъгълна тава с масло и сложете една кора, намажете я с масло, сложете другата, пак намажете с масло и така докато свършат всички кори от първата отделена част. По желание се поръсва с пудра захар. Сипете отгоре целия крем и изравнете, така че да е покрито навсякъде равномерно.

Отгоре повторете процедурата с останалите кори, като слагате, мажете и така всяка кора, включително и последната. Вземете остър нож и внимателно направете леки разрези, оформящи порционни парчета и поставете в загрята фурна на 200 градуса до златисто около 20-30 мин.

Извадете готовия сладкиш и по очертанията нарежете парчета, още топъл го залейте със студения захарен сироп. Охладете и поставете в хладилник за 12 часа да се сиропира.

Невероятна сиропирана сладка баница - да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
526
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Бих добавила, че асо се зачести маслото със зехтин става страхотно също
10.04.2022 17:51
Анонимен
Анонимен
Един от любимите ми гръцки сладкиши. Рецептата беше лесна за следване и се получи много добре .
28.08.2021 04:53
Катя
Катя
Страхотен сладкиш, страхотна рецепта-семейството ми го обожава
23.12.2017 16:29
4
3
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
От известно време тази рецепта ми стои в "Любими " и все и се каня;) Обаче проблемът ми е, че тук където живея немога да намеря грис, затова реших да помоля за помощ и съвет -някой знае ли дали грисът би могъл да се замести с нещо друго без да се губи автентичността на сладкиша? Благодаря.
08.04.2017 21:33
48
4
3
Покажи всички подкоментари
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Не мога да го чакам толкова часове:)Наистина е разкошен!
14.03.2017 15:37
7
3
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Отдавна си бях набелязала този сладкиш,но все не се престрашавах!Като видях,че си го правила много бързо взех решението:)))Вече е в хладилника и си почива!Мерси за рецептата,Сия:)Дано съм се справила!
14.03.2017 14:37
11
1
1
Покажи всички подкоментари
Гери Кръстева
Гери Кръстева
Здравейте на всички, не можах да устоя на изкушението и в момента си хапвам от вкусната млечна баница от южната ни съседка. Качила съм и снимки, който все още не се е престрашил, и не си е приготвил това удоволствие за сетивата, нека го направи, опеределено няма да съжалява. Поздравления за рецептата, наистина си заслужава труда и чакането))
28.01.2017 21:32
29
2
1
Покажи всички подкоментари
Диди
Диди
Колко време ври захарния сироп?
11.12.2016 22:06
28
7
1
Покажи всички подкоментари
Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Този ми е един от любимите сладкиши, от както го опитах в Гърция.Приготвяла съм го също, много вкусен!
12.05.2016 10:12
17
3
цветослава киркова
цветослава киркова
Оооооо уникален , идва ми ей сега да изтичам за кори , защо няма и бутон опитай , ще го пробвам със сигурност !
22.04.2016 19:19
17
5
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Изглежда доста калорично,но сигурно е много вкусно :)
21.04.2016 18:04
14
3
1
Покажи всички подкоментари