Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за Великден

Питка за Великден

СоняСоня
Чирак
5231847
Питка за Великден2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10 парчета
"Агнешкото за Великден е много по-вкусно, ако го поднесете с топла питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • жълтъци - 1 жълтък за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голям съд, прибавяме две яйца и от третото - само белтъка, киселото мляко, олиото, маята, захарта и солта.

Замесваме тесто и го оставяме за 1 час да втаса. След като е втасало, се размесва отново и се разделя на малки токи, като разточваме всяка една.

Навиваме всяка една разточена кора на рози и редим в намазнена тава.

Мажем с разтопено масло и печем на 200 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

NEVI
NEVI
Щом се ползва прясна мая трябва задължително да е разтворена в прясно мляко или вода а такива няма в рецептата може да е пропуск
25.04.2016 10:58
2
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Много е хубава,обаче прясно мляко или вода не се ли слага,брашното ще се спои ли на тесто само от олиото и малко кисело мляко?
25.04.2016 10:49
2