Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Ароматна баклава

Ароматна баклава

Ароматна баклава
Снимка: Гергана Георгиева
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 опаковка
  • орехи - 1 ч.ч.
  • лимони - кората на 1/2 лимон
  • стафиди - 80 г
  • ром - 50 мл.
  • канела - 1 ч.ч.
  • олио - 150 г
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе ореховите ядки на орехомелачка.

Рендосваме кората на половин лимон на дребно на ренде. Слагаме стафидите в чашка и ги заливаме с ром за един час, да набъбнат.

В купа смесваме продуктите за плънката - смлените орехи, рендосаната кора от лимон, стафидите, след като сме ги отцедили от рома.

Разбъркваме всичко добре и се заемаме с корите. Разделяме корите на три равни части, тъй като ще разпределим плънката на две места между тях.

Вземаме тавичката, в която ще печем баклавата, и намазваме дъното с малко олио.

Слагаме една кора и я намазваме с домакинска четка с олио. Върху нея слагаме друга кора и нея мажем с олио. Така правим със всички кори от първата част.

Разпределяме равномерно половината от ореховата плънка и продължаваме да подреждаме втората част от корите, като всяка от тях мажем с олио.

Когато и втората част от корите се свършат слагаме другата половина от плънката.

Завършваме с последната част от кори, като не забравяме да намажем всяка с олио.

След като сме подредили баклавата я нарязваме на квадрати, а квадратите на триъгълници.

В предварително загрята фурна слагаме да се пече на 180 градуса. След 15-20 минути покриваме с фолио за да не изгори. Печем около 50 минути.

След като баклавата се охлади, приготвяме сироп.

Слагаме да заври 3 ч.ч. вода и 2 ч.ч. захар и един прах ванилия, като разбъркваме, за да се разтопи захарта.

Заливаме охладената баклава със горещия сироп.

Върху всяко парче слагаме орехова ядка за декорация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Ще си спестя ромя. Вкъщи не ядат много храна с алкохол.
15.05.2016 01:28
Биляна Владова
Биляна Владова
и аз я права по този начин, винаги е сполучлива. Дори за Великден приготвях
05.05.2016 13:58
1
Покажи всички подкоментари