Начин на приготвяне
Смиламе ореховите ядки на орехомелачка.
Рендосваме кората на половин лимон на дребно на ренде. Слагаме стафидите в чашка и ги заливаме с ром за един час, да набъбнат.
В купа смесваме продуктите за плънката - смлените орехи, рендосаната кора от лимон, стафидите, след като сме ги отцедили от рома.
Разбъркваме всичко добре и се заемаме с корите. Разделяме корите на три равни части, тъй като ще разпределим плънката на две места между тях.
Вземаме тавичката, в която ще печем баклавата, и намазваме дъното с малко олио.
Слагаме една кора и я намазваме с домакинска четка с олио. Върху нея слагаме друга кора и нея мажем с олио. Така правим със всички кори от първата част.
Разпределяме равномерно половината от ореховата плънка и продължаваме да подреждаме втората част от корите, като всяка от тях мажем с олио.
Когато и втората част от корите се свършат слагаме другата половина от плънката.
Завършваме с последната част от кори, като не забравяме да намажем всяка с олио.
След като сме подредили баклавата я нарязваме на квадрати, а квадратите на триъгълници.
В предварително загрята фурна слагаме да се пече на 180 градуса. След 15-20 минути покриваме с фолио за да не изгори. Печем около 50 минути.
След като баклавата се охлади, приготвяме сироп.
Слагаме да заври 3 ч.ч. вода и 2 ч.ч. захар и един прах ванилия, като разбъркваме, за да се разтопи захарта.
Заливаме охладената баклава със горещия сироп.
Върху всяко парче слагаме орехова ядка за декорация.
Коментари