Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бонбони»Шоколадови топки с ром и стафиди

Шоколадови топки с ром и стафиди

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7268k2k12k5
Шоколадови топки с ром и стафиди
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
29/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Несправедливо е, че най-вкусните сладкиши са и сред най-калоричните. Но животът е твърде кратък, затова най-добре да му се насладим!"

Необходими Продукти

  • сухи пасти - 12 бр.
  • бисквити - 1 пакет какаови
  • стафиди - 50 г
  • какао - 1 с.л
  • масло - 125 г разтопено
  • сладко - 3 с.л(малини, боровинки)
  • ром - 1 с.л
  • орехи - 50 г смлени
  • за ганаша
  • сметана - 100 мл
  • млечен шоколад - 100 г
  • за поръсване
  • кокосови стърготини
  • орехи
  • захарни пръчици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разчупете в купа сухите пасти. Бисквитите натрошете и ги добавете.

Стафидите накиснете в рома, може да сложите малко повече за по хубав аромат.

Към бисквитите и пастите прибавете сладко по ваш избор, какаото, орехите и сипете разтопеното масло.

Сложете стафидите и намачкайте всички продукти с ръка.

Разбъркайте, трябва да ви се получи лепнеща тестена смес, ако е прекалено суха, капнете няколко капки вода.

Покрийте купата с фолио и сложете в хладилника за 15 мин.

Намокрете ръцете си и вземете малка част от полученото тесто. Оформете на топче, така направете и с останалата смес, като периодично намокряте ръцете си.

Подредете готовите топчета в чиния и приберете в хладилник за 2 часа да стегнат.

Направете шоколадов ганаш, като загреете сметаната и преди да кипне, я махнете от котлона, начупете шоколада и го сложете при горещата сметана. Изчакайте минута и разбъркайте. Получава се шоколадов ганаш, в който натопете всяко топче.

Отгоре по желание ги поръсете с шоколадови пръчици или кокос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Предполагам ромът може да се замести с есенция?
29.04.2016 23:25
1
Покажи всички подкоментари