Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Великденска шоколадова плитка

Великденска шоколадова плитка

Великденска шоколадова плитка
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
3
"Харесваме монодиетите - цял ден на Козунак с шоколад ни се отразява супер"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 300 г
  • кубче мая - 42 г
  • мазнина - общо 180 мл (мас - 80 г, масло - 80 мл, олио - 20 мл)
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 1 кг
  • ракия - 1 с.л
  • лимонови корички - 1/2 пакетче
  • ванилия - 1 - 2
  • есенция - 2 ампулки течна лимон
  • ромова захар - 1/2 пакетче
  • течен шоколад - 1/2 малка кутиика
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята, както обичайно (мляко, захар и брашно). Разбиваме много добре яйцата със захарта, добавяме и всички есенции.

Пресяваме брашното със солта и омесваме тесто, като добавяме и ракията. Още меко, започваме да добавяме по малко от мазнината, докато я поеме, като постоянно месим и дърпаме тестото.

Оставяме да втаса на топло, след което го разделяме на фитили. Всеки разстиламе като малка кора и мажем с течния шоколад, навиваме и усукваме.

Сплитаме на плитка и оставяме пак да втаса. Когато са втасали, ги мажем със разбито яйце и посипваме със захар.

Печем в загрята фурна на 150 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: