Начин на приготвяне
Използвайте различни сушени плодове - кайсии, сушени сливи, сушени черни едри стафиди, боровинки, по желание могат да се добавят и сушен ананас и други подобни плодове.
Активираме маята със половината топло мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбиваме много добре яйцата със захарта, добавяме и всички есенции. Пресяваме брашното и омесваме тесто, като добавяме и ракията. Още меко, започваме да добавяме по малко от мазнината, докато я поеме, като постоянно месим и го разтягаме за да се образуват конците в тестото.
Оставяме да втаса на топло, след което го разделяме на фитили. Всеки разстиламе като малка кора на намазнен плот и поръсваме от всички сушени плодове, които предварително сме накиснали във ракия или ром.
Навиваме на рулца и усукваме. Сплитаме на плитки и оставяме пак да втасат. Когато са втасали, ги мажем със разбито яйце, орехите, бадемите и посипваме обилно със захар. Печем в загрята фурна на 150 градуса.
Коментари