Начин на приготвяне
Затопляме леко млякото. Разбиваме яйцата със захарта. Маята размиваме в съд с прясното мляко, супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Правим се кладенче в брашното.
Изсипваме всички продукти и есенцията. Месим продължително. Добитото тесто прехвърляме в съд, намазнен с олио. Покриваме го с кърпа и отгоре с одеяло, слагаме в топла стая за около 60 мин.
След като бухне, го измесваме повторно. Правим си три дълги фитила. Плетем плитка. От тестото стават два козунака. Слагаме я в форма тип терин, намазана с олио и посипана с брашно.
Оставяме да втаса 1 - 1 1/2 час. Загряваме фурната. Намазваме козунака с яйце и поръсваме обилно със захар. Печем на 180 градуса в загрята фурна.
Пробвала съм няколко рецепти за козунак, но тази ми допада и винаги ми се получава.
Може при желание да се сложи вътре локум, орехи и др. Правя го и през другата част но годината, а не само на Великден. Да ви е сладко! Хапваме с горещо прясно мляко.