gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка - много сполучлива

Содена питка - много сполучлива

ДаниДани
Новак
3218725610
Содена питка - много сполучлива
Снимка: Дани
1 / 4
03/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции8
"Има содени питки и сполучливи содени питки, като за Бъдни вечер избираме да е от сполучливите"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се пресява брашното с бакпулвера, прибавят се солта и захарта и продуктите се разбъркват.

В друга купа се разбива яйцето. Отделя се малко за намазване на питката. Към останалото яйце се добавят 4 с.л. олио и се разбива леко до хомогенизиране. В купата с яйцето и олиото се изсипват киселото мляко и содата.

След като се угаси содата, всички мокри съставки се разбъркват до еднородна гладка смес. Добавя се половината от брашнената смес и се бърка енергично докато се поеме. След това постепенно се добавя по малко брашно, докато стане толкова гъсто, че бъркането с лъжицата стане невъзможно.

Изсипва се на плота и се доомесва с ръце, докато се поеме цялото предвидено количество брашно. Ако тестото стане твърде лепкаво, няма страшно, брашната са различни, просто се добавя още малко брашно.

Измесеното тесто се покрива в купа и се оставя за 20 мин. да се поотпусне. Тава 26-28 см. се намазва с 2 суп. лъжици олио.

Тестото се поставя в тавата, оформя се на питка с равномерно притискане, намазва се с отделеното яйце и се пече на 170 градуса до готовност - около 30 мин.

Горещата содена питка се намазва с кр. масло и се покрива с кърпа да се поохлади за около 30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: