Начин на приготвяне
В купа се пресява брашното с бакпулвера, прибавят се солта и захарта и продуктите се разбъркват.
В друга купа се разбива яйцето. Отделя се малко за намазване на питката. Към останалото яйце се добавят 4 с.л. олио и се разбива леко до хомогенизиране. В купата с яйцето и олиото се изсипват киселото мляко и содата.
След като се угаси содата, всички мокри съставки се разбъркват до еднородна гладка смес. Добавя се половината от брашнената смес и се бърка енергично докато се поеме. След това постепенно се добавя по малко брашно, докато стане толкова гъсто, че бъркането с лъжицата стане невъзможно.
Изсипва се на плота и се доомесва с ръце, докато се поеме цялото предвидено количество брашно. Ако тестото стане твърде лепкаво, няма страшно, брашната са различни, просто се добавя още малко брашно.
Измесеното тесто се покрива в купа и се оставя за 20 мин. да се поотпусне. Тава 26-28 см. се намазва с 2 суп. лъжици олио.
Тестото се поставя в тавата, оформя се на питка с равномерно притискане, намазва се с отделеното яйце и се пече на 170 градуса до готовност - около 30 мин.
Горещата содена питка се намазва с кр. масло и се покрива с кърпа да се поохлади за около 30 мин.
Коментари