Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Содена питка - много сполучлива

Содена питка - много сполучлива

ДаниДани
Новак
3323426
Содена питка - много сполучлива
Снимка: Tanya Vangelova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Има содени питки и сполучливи содени питки, като за Бъдни вечер избираме да е от сполучливите"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • олио - 6 супени лъжици
  • кисело мляко - 1 кофичка/400гр./
  • сода бикарбонат - 1 чаена лъжичка равна
  • брашно - 650 гр.
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • сол - 1 чаена лъжичка с връх
  • захар - 1 чаена лъжичка равна
  • масло - 1 супена лъжица Краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се пресява брашното с бакпулвера, прибавят се солта и захарта и продуктите се разбъркват.

В друга купа се разбива яйцето. Отделя се малко за намазване на питката. Към останалото яйце се добавят 4 с.л. олио и се разбива леко до хомогенизиране. В купата с яйцето и олиото се изсипват киселото мляко и содата.

След като се угаси содата, всички мокри съставки се разбъркват до еднородна гладка смес. Добавя се половината от брашнената смес и се бърка енергично докато се поеме. След това постепенно се добавя по малко брашно, докато стане толкова гъсто, че бъркането с лъжицата стане невъзможно.

Изсипва се на плота и се доомесва с ръце, докато се поеме цялото предвидено количество брашно. Ако тестото стане твърде лепкаво, няма страшно, брашната са различни, просто се добавя още малко брашно.

Измесеното тесто се покрива в купа и се оставя за 20 мин. да се поотпусне. Тава 26-28 см. се намазва с 2 суп. лъжици олио.

Тестото се поставя в тавата, оформя се на питка с равномерно притискане, намазва се с отделеното яйце и се пече на 170 градуса до готовност - около 30 мин.

Горещата содена питка се намазва с кр. масло и се покрива с кърпа да се поохлади за около 30 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Божилова
Мария Божилова
Много вкусна питка.При мен се надигна много, трябва в средна тавичка да се пече.
05.02.2020 20:45
2
Николинка Семова
Николинка Семова
Може ли да се направи на отделни топки и така да се изпече?
22.01.2019 14:18
Албена Димитрова
Албена Димитрова
За Бъдни вечер питката трябва да е постна,без яйца и без мляко,и никакво масло.Това не е питка за Бъдни вечер.
27.12.2016 12:28
22
7
1
Покажи всички подкоментари