Начин на приготвяне
Смесете маята с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и ги залейте с 50 мл топло мляко, оставете да шупне. Добавете захарта към млякото и бъркайте докато се разтопи, добавете разбитите яйца и ванилената захар.
Пресейте брашното и го смесете със солта, добавете яйчената смес и шупналата мая, половината от мекото масло, месете до получаването на меко и гладко тесто, като добавяте постепенно и останалото масло, оставете да втаса за около 1 час.
Полученото тесто разделете на 2 части, от едната оформете кора и я нарежете на 16 триъгълника, намажете с шипков мармалад и завийте на кифлички, подредете ги в тава на разстояние една от друга.
Другото тесто разделете на 16 малки топчета, от всяко топче оформете малка кора, намажете с течен шоколад и завийте на руло, оформете фитил и завийте на охлюв, подредете ги в тава, намажете всички кифлички с разбития с малко прясно мляко жълтък, тези с мармалада поръсете със захар, а тези с шоколада поръсете с канелена захар, оставете да втасат 10 минути и печете за 30 мин. на 180 градуса.
Коментари