Мамин козунак

08/05/2016
"От златните ръце на мама е най-вкусно - но и този козунак ще ви хареса, честна дума "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо22 647
  • Преглеждания за месеца24
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо от яйцата се отделя един белтък за намазване. Тестото е приготвено с половин доза, ако искате повече печива, увеличете продуктите двойно.

Маята се разбърква в топло прясно мляко с една лъжица захар и се оставя да бухне за 10 минути.

Сипва се при разбити яйца и захар, добавят се олиото, ром, течна ванилия и се замесва средно меко тесто.

Месим и разтягаме за кратко, оставя се да втасва в топло помещение за 40 минути, покрито с кърпа.

Разделя се на три части. Всяка с намазнени ръце се оформя на дълъг фитил и трите се плетат на плитка.

Оформя се като венец в намазана с олио форма. Втасва още 30 минути, намазва се с разбит белтък, поръсваме захар кристал, забождат се стафиди.

Във всеки от фитилите може да сложите домашно сладко или шоколад, така ще стане още по-вкусно.

Загрява се фурната на 180 градуса, печем козунака до приятен загар 40 минути. Всичко приготвено от мама е вкусно!

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Валентина опитай смело ще стане ,винаги има първи път меси като хляб само че сладко тесто и се сплита това ще е добро начало
1
1
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
07.06.2016 12:32
Не съм пробвала да направя козунак.
0
0
Джемиле Чешлиева
Козинаците са си класика
1
0
Катя Благоева
Този е страхотен!
1
0
Катя Благоева
Трябва да е приготвен Хубаво!
1
0