Мамин козунак

Мамин козунак
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 10
08/05/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
"От златните ръце на мама е най-вкусно - но и този козунак ще ви хареса, честна дума"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Първо от яйцата се отделя един белтък за намазване. Тестото е приготвено с половин доза, ако искате повече печива, увеличете продуктите двойно.

Маята се разбърква в топло прясно мляко с една лъжица захар и се оставя да бухне за 10 минути.

Сипва се при разбити яйца и захар, добавят се олиото, ром, течна ванилия и се замесва средно меко тесто.

Месим и разтягаме за кратко, оставя се да втасва в топло помещение за 40 минути, покрито с кърпа.

Разделя се на три части. Всяка с намазнени ръце се оформя на дълъг фитил и трите се плетат на плитка.

Оформя се като венец в намазана с олио форма. Втасва още 30 минути, намазва се с разбит белтък, поръсваме захар кристал, забождат се стафиди.

Във всеки от фитилите може да сложите домашно сладко или шоколад, така ще стане още по-вкусно.

Загрява се фурната на 180 градуса, печем козунака до приятен загар 40 минути. Всичко приготвено от мама е вкусно!

Рейтинг

5 6
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка: