Начин на приготвяне
Първо от яйцата се отделя един белтък за намазване. Тестото е приготвено с половин доза, ако искате повече печива, увеличете продуктите двойно.
Маята се разбърква в топло прясно мляко с една лъжица захар и се оставя да бухне за 10 минути.
Сипва се при разбити яйца и захар, добавят се олиото, ром, течна ванилия и се замесва средно меко тесто.
Месим и разтягаме за кратко, оставя се да втасва в топло помещение за 40 минути, покрито с кърпа.
Разделя се на три части. Всяка с намазнени ръце се оформя на дълъг фитил и трите се плетат на плитка.
Оформя се като венец в намазана с олио форма. Втасва още 30 минути, намазва се с разбит белтък, поръсваме захар кристал, забождат се стафиди.
Във всеки от фитилите може да сложите домашно сладко или шоколад, така ще стане още по-вкусно.
Загрява се фурната на 180 градуса, печем козунака до приятен загар 40 минути. Всичко приготвено от мама е вкусно!
Коментари