Начин на приготвяне
Фидето се сварява в солена вода, прецежда се и се изплаква със студена вода, след което се оставя да се отцежда в гевгир. След като фидето е готово си месим тестото за корите.
Смесваме брашното, водата и солта, омесваме хубаво тесто, след което разделяме на две части и от тях разточваме две тънки кори. Едната кора слагаме върху намазана обилно с олио тава, като стените на тавата също трябва да са покрити от кората.
След като сме сложили кората в купа смесваме фидето и натрошеното сирене, разбъркваме внимателно и изсипваме върху кората. В отделен съд разбиваме яйцата, добавяме млякото, захарта и олиото (1 к.ч.) и хубаво разбъркваме да се разтвори напълно захарта, след което с лъжица сипваме сместа равномерно върху фидето.
Отгоре покриваме с другата кора и изрязваме излишните краища от кората. Печем на слаб огън (в случая върху печка на дърва) или на 180-200 градуса във фурна за около 30-40 минути без да обръщаме (ако печем на дървена печка след като се изпече от едната страна е необходимо да обърнем). След като е готова баницата я мажем с масло и поръсваме с кристална захар.
Коментари