Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак със заквасена сметана за хлебопекарна

Козунак със заквасена сметана за хлебопекарна

ДариатиДариати
Чирак
815021905001
Козунак със заквасена сметана за хлебопекарна
Снимка: Дариати
1 / 6
03/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Да приготвиш козунак е лесно като детска игра, стига да имаш точната рецепта и хлебопекарна"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • заквасена сметана - 200 г
  • захар - 180 г
  • течен подсладител - 2 с.л.
  • масло - 60 г
  • олио - 40 мл
  • прясна мая - 25 г (или суха мая 7 г)
  • портокалов сок - 2 с.л.
  • есенция лимон - капсула или настъргана кора от 1 лимон
  • ликьор - 1 с.л. с вкус на лимон или друг сладък алкохол
  • брашно - около 750 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопявате маслото. Разбивате двете яйца и жълтъка заедно със захарта до стопяването ѝ. Прибавяте заквасената сметана към тях. Обърквате и добавяте разтопеното масло, както и течния подсладител (може и без него, ако не обичате толкова сладки козунаци). Накрая добавяте ароматите - портокаловия сок, лимоновата есенция (кора) и алкохолът.

Хомогенизираните течни съставки поставяте в казанчето на хлебопекарната. Върху тях слагате 2/3 от необходимото брашно. Най-отгоре поставяте сухата мая. Ако ползвате жива мая, я начупвате при течните съставки. Може да я активирате предварително с малко прясно мляко. Аз ползвах суха мая.

Пускате машината на програма Месене и втасване. Наблюдавате в началото как ще се оформи тестото. Прибавяте постепенно останалото брашно, трябва да се получи мека и еластична топка. След като свърши цялата програма (при мен е час и половина) и тестото е втасало веднъж, машината се пуска отново да меси.

Тогава се добавя олиото на части до усвояването му от тестото. Може да се замени половината с разтопена мас, както направих аз. Меси се с машината още 15 минути.

След това спирате хлебопекарната и изваждате тестото. Разделяте на две части за два козунака. Сплитате по желание. Аз оформих плитки с по три фитила. Във фитилите поставих плънка от локум и течен шоколад в единия, а в другия - домашно сладко от нектарини.

Поставих във форми, постлани с хартия за печене. Така и да излезе от плънката, няма да залепне, и да не може да се извади козунакът. Двата козунака се оставят да втасат, докато удвоят обема си. Мажат се с разбития с една лъжица прясно мляко (или олио) белтък и се ръсят обилно със захар.

Пекат се във фурна на 170°C. След 15 минути от печенето, когато добият приятен загар, покривам с фолио и оставям още 15-20 минути да се пекат. Проверявам с клечка дали са готови. Изваждат се върху решетка да изстинат и след това завивам с кърпа.

Рецептата е взета от кулинарния блог Кулинарен еликсир с незначителни промени от моя страна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: