Начин на приготвяне
Разтопявате маслото. Разбивате двете яйца и жълтъка заедно със захарта до стопяването ѝ. Прибавяте заквасената сметана към тях. Обърквате и добавяте разтопеното масло, както и течния подсладител (може и без него, ако не обичате толкова сладки козунаци). Накрая добавяте ароматите - портокаловия сок, лимоновата есенция (кора) и алкохолът.
Хомогенизираните течни съставки поставяте в казанчето на хлебопекарната. Върху тях слагате 2/3 от необходимото брашно. Най-отгоре поставяте сухата мая. Ако ползвате жива мая, я начупвате при течните съставки. Може да я активирате предварително с малко прясно мляко. Аз ползвах суха мая.
Пускате машината на програма Месене и втасване. Наблюдавате в началото как ще се оформи тестото. Прибавяте постепенно останалото брашно, трябва да се получи мека и еластична топка. След като свърши цялата програма (при мен е час и половина) и тестото е втасало веднъж, машината се пуска отново да меси.
Тогава се добавя олиото на части до усвояването му от тестото. Може да се замени половината с разтопена мас, както направих аз. Меси се с машината още 15 минути.
След това спирате хлебопекарната и изваждате тестото. Разделяте на две части за два козунака. Сплитате по желание. Аз оформих плитки с по три фитила. Във фитилите поставих плънка от локум и течен шоколад в единия, а в другия - домашно сладко от нектарини.
Поставих във форми, постлани с хартия за печене. Така и да излезе от плънката, няма да залепне, и да не може да се извади козунакът. Двата козунака се оставят да втасат, докато удвоят обема си. Мажат се с разбития с една лъжица прясно мляко (или олио) белтък и се ръсят обилно със захар.
Пекат се във фурна на 170°C. След 15 минути от печенето, когато добият приятен загар, покривам с фолио и оставям още 15-20 минути да се пекат. Проверявам с клечка дали са готови. Изваждат се върху решетка да изстинат и след това завивам с кърпа.
Рецептата е взета от кулинарния блог Кулинарен еликсир с незначителни промени от моя страна.