Начин на приготвяне
Почиствате, измивате и режете лука на ситно. Слагате го да се задуши в олио до омекване. Прибавяте нарязаните на дребно домати и се задушават десетина минути.
Прибавя се изчистеният и измит ориз, залива се с малко топла вода и се задушава до набъбване. Нарязвате и магданоза и прибавяте и него. От брашното, яйцата, млякото, маслото приготвяме бешамелов сос.
Смесваме ориза с граха, посоляваме и разбъркваме с 2/3 от бешамеловия сос. Изливате сместа в намазана с масло тава и оставяме да се пече във фурна на 200 градуса.
Почти готовата мусака се залива с останалата част от бешамеловия сос. Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича още 5-10 минути.
Поднася се с кисело мляко.
Коментари