Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката. Спанакът се почиства и се накълцва. Слага се в тенджера и се запарва, докато омекне хубаво. След това се изцежда, оставя се да поизстине и се добавя сиренето. Разбъркват се добре.
Тесто: Маята се разтваря в прясното мляко, добавя се сол и захар. Разбъркват се до разтопяване. Следва олиото, а брашното се добавя постепенно. Оставя се да втаса за 20-30 мин. След това тестото се разделя на две, разточват се леко.
Върху едната част от тестото се слага плънката, отгоре се слага другата част от тестото. Поставя се в подходяща тава. По средата на тестото се слага една кафена чаша. Тестото се разрязва на 16 равни парчета.
Парчетата се разделят по двойки, като едното се завърта наляво, а другото надясно, като краищата им се свързват. Така и с останалите парчета.
Маха се чашата, средата се оформя като цвете с нож, по желание може да се намаже с жълтък отгоре.
Пече се във фурна на 180 градуса.
Коментари