Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначен хляб с мак

Козуначен хляб с мак

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542
Козуначен хляб с мак
Снимка: Евтини Рецепти
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 550 - 600 г
  • мая - 1 п. суха
  • олио - 200 мл
  • яйца - 3 със стайна температура
  • сол - 2 равни чаени лъжички
  • прясно мляко - 250 мл. хладко
  • захар - 1 ч.л.
  • мак - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме около 50 г мляко, което смесваме с маята и захарта. Оставяме да шупне.

Към тях добавяме олиото, останалото мляко и разбитите яйца. От яйцата може да отделите малко количество, за да си намажете хлебчето.

Към сместа добавете солта и постепенно брашното.

Замесете меко и еластично тесто. Когато тестото спре да лепне, можете да добавите на етапи останалите 100 г олио. Трикът е в разтягането на тестото, така се получават и конците.

След като тестото усвои олиото, го сложете в подходящ съд и покрийте да не стане коричка. Оставяте го да втаса добре.

След което го разделяте на 3 еднакви части и сплитате плитка. Слагате я в подходяща намаслена тавичка и оставяте да втаса за още 30 мин., след което намазвате с яйцето и поръсвате с мака.

Пече се на предварително загрята на 160°С фурна до приятен златист цвят около 40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Евтини Рецепти
Евтини Рецепти
Нещо не успявам да редактирам рецептата.В такъв случай ще добавя тук - мак за поръсване!
27.05.2016 01:00
Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
В продуктите липсва мак.
27.05.2016 00:48
2
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Прекрасен външен вид. Според мен това не е козуначен хляб, а точното му име трябва да е, хубав козунак с поръска от маково семе. Липсва само ванилията и кора от лимон. Разгледах и снимките и има прекрасна влажна структура и конци. Браво!
27.05.2016 00:45
1
Покажи всички подкоментари