Начин на приготвяне
Затопляме водата. Разтваряме в чаша хладката вода, захарта и маята и оставям на топло да се активизира маята.
Пресяваме брашното в купа и добавяме солта. Оформяме си кладенче и прибавяме и шупналата мая. Слагаме, също така и около половин ч.ч. маково семе.
Започваме да месим на ръка. Прибавяме останалата вода, по малко добавяме и брашно, докато получим меко, нелепнещо тесто, което да се отделя от стените на купата.
Слагаме го в леко намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си.
Премесваме още веднъж с малко брашно, оформяме го в лека елипсовидна форма. Намазваме леко с мазнина и поръсваме с маково семе.
Печем на 180 градуса за около половин час.