Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен хляб с мак

Домашен хляб с мак

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024921
Домашен хляб с мак
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 3
28/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Да те събуди миризмата на прясно изпечен домашен хляб - безценно"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 - 4 ч.ч.
  • вода - 1 1/2 ч.ч.
  • мая - 1/2 кубче жива
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме водата. Разтваряме в чаша хладката вода, захарта и маята и оставям на топло да се активизира маята.

Пресяваме брашното в купа и добавяме солта. Оформяме си кладенче и прибавяме и шупналата мая. Слагаме, също така и около половин ч.ч. маково семе.

Започваме да месим на ръка. Прибавяме останалата вода, по малко добавяме и брашно, докато получим меко, нелепнещо тесто, което да се отделя от стените на купата.

Слагаме го в леко намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме да втаса на топло, докато удвои обема си.

Премесваме още веднъж с малко брашно, оформяме го в лека елипсовидна форма. Намазваме леко с мазнина и поръсваме с маково семе.

Печем на 180 градуса за около половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка: