Начин на приготвяне
Разбиваме жълтъците с 100 г от пудрата захар, прибавяме 5 с.л. вряла вода и продължаваме да разбиваме, докато сместа се сгъсти.
Разбиваме на твърд сняг белтъците заедно с 80 г от захарта и ги прибавяме към жълтъците, постепенно прибавяме пресятото брашно и какаото. Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно форма.
Печем блата в загрята на 180 градуса фурна и го охлаждаме. Разрязваме го на три.
Плънка:
Сваряваме смлените лешници с пудрата захар и сметаната за около 4 минути при непрекъснато бъркане, прибавяме смлените бишкоти и сваляме от котлона.
Крем:
Разбиваме оставеното на стайна темпуратура масло с пудрата захар на пяна, разделяме го на две. Към едната част добавяме лешниковата смес, рома и ванилията.
Намаваме блатовете с лешковата плънка, а отгоре намазваме с останалия крем размесен с рома.