Торта Колибри

София В.София В.
Новак
1912863106
Торта Колибри
Снимка: София В.
1 / 6
06/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Лека и нежна торта, от която с чиста съвест може да си отрежете повече от едно парче"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • олио - 250 мл
  • брашно - 350 г
  • бакпулвер - 1
  • канела - 1 ч.л.
  • захар - 350 г
  • банани - 4 (презрели)
  • ананас - 425 г парченца (от консерва)
  • яйца - 2
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • орехи - 50 г натрошени
  • сол
  • За крема
  • пудра захар - 400 г
  • масло - 150 г
  • крема сирене - 200 г (най - добре Филаделфия)
  • лимони - 1 бр.
  • Декорация
  • кокосови стърготини
  • карамелизирани орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете:

Смесете в една купа сухите съставки - брашното, захарта, канелата, солта и натрошените орехи. В друга купа намачкайте с вилица обелените банани. Прецедете парченцата ананас, като запазите сока и нарежете на по-ситно ананаса.

Добавете олиото, ваниловия екстракт и яйцата и разбъркайте. Добавете течните към сухите съставки и разбъркайте до хомогенност.

Сместа от тестото се разпределя на 2 равни части и всяка се пече във форма с пружина с диаметър 26 см. За по-лесно отделяне на блата от формата след изпичане, тя може да се покрие с хартия за печене.

Блатовете за торта стават плътни. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35-40 мин или до златист загар. След това оставете блатовете да се охладят върху решетка.

След като са изстинали, ги поръсете леко със сока от ананасовата консерва (по 4 с.л. на блат).

За крема:

Разбийте с миксер маслото със стайна температура в купа заедно с крема сиренето и пудрата захар. Първо на ниска скорост, а след това на по-висока. Добавете фино настърганата кора на лимона и сока (целия). Разбъркайте отново до гладкост.

Сглобяване:

Поставете единия блат върху поднос за торта и разстелете половината крем върху него. Поставете отгоре втория блат и върху него разстелете останалия крем, без да го разнасяте по страните на тортата.

Счукайте карамелизираните орехи в хаванче и ги поръсете върху тортата заедно с кокосовите стърготини.

По желание може да аранжирате с декорации за торти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: