Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Пирожки»Мидички с кайма и ронена чубрица

Мидички с кайма и ронена чубрица

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Мидички с кайма и ронена чубрица
Снимка: Марияна
1 / 5
19/06/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
90 мин.

Необходими Продукти

  • мая - 1/3
  • чубрица - на вкус
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • лук - 1 малка глава
  • кайма - 250 г
  • олио - 4 с.л за пържене на каймата с лука
  • брашно - 2 1/3 ч.ч.
  • белтъци - 1
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 50 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • семена - смес от ким и сусам
  • олио - 1 с.л за намазване с жълтъка
  • жълтъци - 1 жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам брашното. Правя си кладенче. Разбивам в купичка белтъка. Стоплям си млякото и в него размивам маята с щипка захар и 1 с.л. брашно. Слагам го в кладенчето. Добавям водата, щипка сол, разбит белтък, 3 с.л олио. Замесвам.

После доомесвам върху набрашнен плот тестото. Оставям го да втаса покрито с кърпа на топло за 30 мин.

Каймата я овкусявам със сол, черен пипер и ронена чубрица. Нарязвам на ситно лука. През това време си запържвам в 4 с.л. олио сгорещено с лука и каймата, докато остане на трохи, но не и да е суха. Сместа оставям да изстине леко.

Разбивам в отделна купичка жълтъка с 1 с.л. олио. Върху набрашнен плот си разточваме листи. Режем с голям кръг. Остатъците доомесваме. Пак точим лист, режем кръгове и така, докато свърши тестото.

Кръговете слагаме в уреда за мидички. Аз я наричам мидичка. Правя различни видове теста и я ползвам. И така по една лъжица супена си слагам от сместа с каймата, лука и подправките. Затварям и притискам формичката.

Нареждам ги върху тава, застлана с хартия за печена. Оставяме да втасат всички мидички за около 35 мин. Вече готови ги мажем със сместа от олио и жълтък с помощта на четка. Ръсим със смесица от сусам и ким.

Пека на 180 градуса в загрята фурна. След като се изпекат, ги слагаме в подходящ съд. Хапваме за закуска, но може и когато очакваме гости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: