Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка с възелчета

Пухкава питка с възелчета

Пухкава питка с възелчета
Снимка: Веселина Константинова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
15
"Знаете ли тайната на наистина пухкавата питка? Разберете я тук"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг (ако е необходимо, добавете още за доомесване)
  • мая - 1 пакетче суха (7 г)
  • сол
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 350 мл
  • яйца - 3 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко хладка вода, като добавите захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете да се активира.

Добавете маята към пресятото брашно. Чукнете яйцата, прибавете солта около 1 с.л./, киселото мляко и част от олиото.

Замесете меко тесто. Доизмесете постепенно олиото. Тестото е готово, когато спре да ви лепне по ръцете.

Покрийте с домакинско фолио и оставете на топло, за да удвои обема си.

Готовото тесто разделете на малки топчета. Изтеглете фитили и завържете на възелчета.

Наредете парченцата в тава с намазнено дъно. Оставете отново да се понадигне и намажете с разбит жълтък.

Изпечете във загрята фурна, като постепенно увеличавате градусите.

Когато питката достигне необходимото втасване, намалете температурата и печете на умерена фурна.

Ако е необходимо, покрийте питката с домакинска хартия и доизпечете до златисто.

Пухкавата питка с възелчета е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: