Начин на приготвяне
Плънката не се запържва предварително , а се пълнят направо чушките със суровата плънка. Чушките се измиват и почистват от семките. Оризът се измива под студена вода. Ако ползвам стар лук, минавам го през блендер за няколко секунди, ако е пресен го наситнявам. Морковите също се нарязват на малки кубчета.
В купа се изсипва лукът, оризът, сол, черен пипер, червен пипер, моркови, счуканите на прах зърна бахар, наситнен магданоз и джоджен и малко зехтин. Плънката се разбърква и се пълнят чушките. Подреждат се в тава , добавя се заливка от белени домати, зърна пипер и вода малко над половината на чушките. Посипват се с малко едра сол на кристали. Поливат се със зехтин.
Напълнените чушки се пекат на 180 градуса за около 20-30 минути.
Забележка: ползвам ориз Жасмин. Пускам снимка на разчупена чушка, за да се види оризът, който е останал на зрънца.