Начин на приготвяне
Сваряваме водата със захарта, докато се разствори и сиропът се сгъсти.
Стопяваме маслото в съд върху котлона и в него изсипваме гриса и шам фъстъка.
Изсипваме сиропа върху гриса, затваряме съда с капак и го слагаме на силен огън да се вари за 2-3 минути, после намаляваме силата на котлона наполовина и варим за още 5 минути.
След като минат тези минути, намаляваме отново котлона и на тих огън оставяме гриса за още 6-7 минути.
Отстраняваме от котлона съда и го покриваме с кърпа. Оставяме за 15 минути.
Разпределяме гриса в купички, като в средата на всяка купа оставяме празно място за 1 топка сладолед.
Разпределяме ваниловия сладолед и го притискаме с помощта на лъжица много добре, за да няма празно място. Оформяме топче от грис с пълнеж от сладолед.
Обръщаме купичката и върху нея слагаме по няколко филирани бадеми.
Коментари