Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита за специален повод

Пита за специален повод

Пита за специален повод
Снимка: цветослава киркова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Специалните дни изискват задължително присъствие на една специална питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • кисело мляко - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1 кубче, прясна
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, захарта и 2 с.л. брашно се заливат с прясното мляко и се оставят да шупнат, киселото мляко се разбива с яйцата (без единия жълтък, той е за намазване), оцета и олиото.

Брашното се пресява и се смесва в солта, прави се кладенче в средата и се добавят шупналата мая и яйчената смес, измесва се меко тесто и се оставя да втаса.

Втасалото тесто се разделя на две големи равни части, и една по-малка. Едната част се разточва, намазва се с разтопено масло и се навива на руло.

Другата част се разточва и се правят разрези от двете страни. Рулото се слага върху нарязаната кора и се завива на голямо руло.

Навива се в тавата, в средата се слага топчето тесто, покрито с тънко разточена и надупчена кора, оставя се да втаса.

Намазва се с разбит жълтък и се пече на 200 градуса за около 20 мин. След това температурата се намалява и се пече до готовност. Готовата пита се намазва с масло и се завива в чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: