Начин на приготвяне
Брашното се пресява. Прави се кладенче. Сипва се млякото, в което предварително е разтворена маята. Слагат се яйцата, олио, сол, захар, оцет.
Омесва се меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Оставя се на топло да удвои обема си. След това се измесва и се разделя на 3 топки.
Разточва се първата кора, намазва се с олио, отгоре се слага втората разточена кора, намазва се с олио и върху нея се слага третата разточена кора.
Реже се на триъгълници. Навиват се кифлички от широката към тясната страна. Нареждат се в тавичка. Оставя се да втаса за 30-40 мин.
Пече се в умерено загрята фурна за около 50 мин. След като се извади, готовата погача се поръсва с вода и се покрива с кърпа за малко.
Погачата за специален повод е готова.