Начин на приготвяне
Натрошаваме маята и я разтваряме в малко от водата заедно с щипката захар. Оставяме на топло за кратко. Пресяваме брашното и правим кладенче. Добавяме маята и поръсваме със сол. Объркваме хубаво и започваме да месим.
Трябва да се получи сравнително твърдо тесто. Ако вашето не е такова, го коригирайте, като добавите още брашно. Оставете тестото на топло за половин час и го разделете на няколко топки според желаната от вас големина.
Разточете всяка от тях на кръгла кора. Оставете корите да отдъхнат за малко, а през това време нарежете праза и го задушете за кратко в малко мазнина.
Получената плънка разпределете върху всяка кора и загънете на плоско пликче. Намажете пликчето с олио и го запечете на слаб огън от всички страни, докато гюзлемите придобият златист цвят.