Начин на приготвяне
Това е една рецепта, взаимствана, но и малко променена, от един блог. Дано Ви допадне. Използвах чаени бисквити, но сега по магазините има бисквити за чийзкейк, които са много вкусни, ароматни.
Покриваме дъното на 22 см форма за торта с ринг с хартия за печене. Изрязваме хартия за печене с големината на ринга.
Смиламе си в блендер бисквитите. Слагаме ги в купа и добавяме разтопеното масло. Бисквитите трябва да станат на трохи, защото после се получават едни неприятни бучици. Смесваме ги много добре с маслото, като ги месим, разбъркваме с ръце. Получават се нещо като маслени трохи. Изсипваме ги в формата и ги притискаме с длани, за да се оформи блат.
Режем си фолио с форма на кръг, достатъчен, за да покрие дъното. Слагаме в хладилника да стегне.
През това време приготвяме пълнежа. Правим така, за да не ни е топъл блатът. Отваряме си 2 пакетчета желатин в съд със студена вода. Накисваме го за 10 минути. Оставяме на страна.
В друга голяма купа слагаме крема сиренето, захарта, ванилията и сока от лимона. Аз ползвам купата от миксера, защото е дълбока и удобна. Като сложим крема сиренето, го намачквам си вилица, защото разбиването става по-лесно след това. Разбиваме в купа с миксера на ниска степен.
Стопляме вода в кана за варене на вода. Изсипваме си в дълбок висок съд. В съда слагаме др. съд, в който сме сложили съда с желатина и разбъркваме, за да се разтвори добре. На водна баня става бавно и продължително разтварянето.
На тънка струйка към крема слагаме и желатина. Разбъркваме с лъжица много добре.
В отделна купа, която сме измили и подсушили добре, си изсипвам сметаната. Разбиваме с миксера на средна скорост, като после увеличаваме на висока скорост сметаната до меки върхове. Като стане готова сместа, слагаме я към крема със крема сиренето, сока от лимона, желатина и захарта, ванилията.
Изсипваме вече готовия крем върху бисквитеният блат, който сме изстудили преди това. Заглаждаме с шпатула. Покриваме с фолио, на внимаваме да не засегне крема. Оставяме в хладилника да стегне за 4 часа.
Вадим режем на триъгълници с нож и в единият край слагаме по 2 ч.л. сладко от череши с цели плотове. Поднасяме парче от чийзкейка в чиния.