Начин на приготвяне
Първо се приготвя платката, като се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Прибавя се брашното, бакпулверът и ванилията, разбърква се еднородна кексова смес.
От нея се отделя 1 к.ч., в която се добавя какаото и разтопен черен шоколад - за шарката. Бърка се добре да няма бучки. В широка тава върху хартия за печене или подмазана с олио и набрашнена сипваме първо бялата смес. Върху нея с лъжица тук там се оформят неправилни фигури с кафявата смес.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност - става бързо. Изважда се шареният блат и се сваля хартията. Нарязва се на 6 еднакви ленти.
Във форма с ринг се поставя едни готов блат за дъно, а по стените се поставят ленти с шарката навън.
Приготвя се кремът, като се разбива с миксер студено прясно мляко с крем ванилия. За 3 минути е готов, отделя се в чаша малко за решетката на тортата.
Отделно се разбива течната сметана с разтопен шоколад и 2 супени лъжица пудра захар. Двата крема се смесват, но преди това се отделя в купа част от разбитата бяла сметана като втори крем.
С четка се сиропира блатът на дъното , отгоре се поставя шоколадов крем, върху него 2 блат сиропиран, покрива се с бяла сметана, следва третият блат, намазан с шоколадов крем и оставяме в хладилник за 4-5 часа да стегне.
Изважда се и се сваля рингът. Отгоре се оформя решетка от вертикални и хоризонтални линии от ваниловия крем и украсяваме със захарни перлички.
Охлажда се и нарязана се поднася.
Да ви е сладко !