Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват в купа. Брашното, солта и захарта се пресяват и се смесват в друга купа. Прибавяте маслото на парчета, като с ръка го замесвате с брашното, докато станат трохи.
Постепенно прибавяте и разбитите яйца и месите, докато се получи гладко тесто. Сложете го в плик или фолио за поне 1 час в хладилник.
През това време обелете и нарежете прасковите и ги разбъркайте с всички останали компоненти за плънката.
От тестото правите 2 сравнително равни по големина топки. Едната разточвате с формата на тавата, в която ще печете пая. Намаслявате формата и пренасяте в нея първия тестен кръг, така че той да покрие дъното, стените и да излиза още поне 1 см отгоре. Сложете прасковената смес върху тестото.
Останалата част от тестото разточете на по-тънко и от го направете на лентички, които да подредите като решетка отгоре върху плънката. Сложете още малко захар отгоре и изпечете пая на 180 градуса за 40 минути.