Начин на приготвяне
Загрейте млякото и в него разтопете маслото и захарта. Разбийте яйцата (без един жълтък) с щипка сол и ги прибавете към млякото.
Пресейте брашното в купа. Разделете го на две части. В едната натрошете маята и изсипете яйчната смес. Разбъркайте и постепенно добавете и останалото брашно. Прехвърлете го на плота и омесете меко тесто. Оставете да втаса, докато удвои обема си.
Измийте стафидите и ги подсушете. Сложете млякото да заври и към него прибавете измитото маково семе. Варете, докато почти изври млякото. Към него добавете орехите и стафидите. Разбъркайте добре.
Почистете, обелете и нарежете ябълките на филийки.
Разделете тестото на 7 равни части. Всяка разточете на овална кора. В единия ѝ край сложете от плънката и навийте на рулце. Върху него наредете по дължина, резенчета от ябълките. Навийте внимателно на розичка.
Така направете и с останалите продукти. Наредете розичките изправени в намаслена форма /26 см/. Оставете да втасат около 30-40 минути. Намажете с разбит с малко прясно мляко жълтък и поръсете със захар.
Печете пирога на 180 градуса за около 35 минути.
Пирогът с ябълки, орехи и маково семе е готов.