Начин на приготвяне
Измиваме картофите, слагаме в тенджерка, заливаме с вода и сваряваме цели, без да белим.
Сварените картофи обливаме със студена вода и охлаждаме. Като се охладят, белим и намачкваме с вилица или настъргваме на ренде. Към тях прибавяме едно прясно яйце, две супени лъжици галета, една чаена лъжичка меко краве масло и омесваме като тесто. Оставяме в хладилник за 30 минути.
Кайсиите измиваме, подсушаваме, разделяме на половинки и махаме костилките. Нарязваме на малки парченца. Поръсваме с кристална захар и с малко галета и разбъркваме.
От охладеното картофено тесто правим малки топчета. В средата на всяко слагаме парченце кайсийка и отново правим на топче, така че кайсията да е в средата на топчето.
Готовите картофени топчета овалваме хубаво в галета и изпържваме в олио на умерена температура. Обръщаме да се изпържат до златисто от всички страни.
Готовите картофени топчета поръсваме обилно с пудра захар и ванилия. Така приготвените картофени топчета са с умерено сладък вкус. За любителите на по- сладко може да се полеят и с течен мед преди сервиране или с топинг.