Начин на приготвяне
Смесваме две чаени чаши вода и една чаена чаша прясно мляко, ванилия и оставяме да заври. Добавяме три супени лъжици захар, разбъркваме и като се разтопи, прибавяме последователно пет супени лъжици грис, като бъркаме непрекъснато.
Варим до готовност, докато се сгъсти, приблизително 5-8 минути. Дръпваме от котлона и прибавяме една - две чаени лъжички краве масло.
Разбъркваме, за да се разтопи в готовия грис.
В купички слагаме почистени от кората и семената и нарязани на малки парченца пъпеш. В средата сипваме по една чаена лъжичка сладко от кайсии.
Заливаме с топлия грис и слагаме в хладилник за два-три часа да се охлади.
Сервираме десерта, като внимателно обръщаме в чинийки. За по-лесно изваждане от купичките внимателно прокарваме ножа между гриса и купичката и така по-лесно можем да сложим в чинийката.