Холандска пролетна яхния с агнешко вратле

31/07/2016
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф86171055061
"Уникална агнешка яхния, с която ще впечатлите и баба си, видяла не една и две рецепти с агнешко "
Приготвяне20 мин.
Готвене150 мин.
Общо170 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо625
  • Преглеждания за месеца18
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • агнешко месо - 1 кг вратле с кост
  • лук - 1 гл. стар
  • чесън - 2 скилидка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мащерка - 2 стръка, листата
  • моркови - 4 бр.
  • грах - 100 г замразен или от консерва
  • зелен фасул - 100 г
  • сол - микс с черен пипер на зърна
  • зехтин - около 3 с.л. за задушаване
  • за ментовия сос
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 1/2 с.л. бял
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока и плътна тенджера се изсипва зехтина и се прибавя, сол, скилидите чесън, смачкани и главата лук, нарязана на полумесеци, за да се задушат на умерен котлон.

Добавя се и агнешкият врат, заедно с костите, нарязан на кръгли парчета, и се оставя да се запечата в мазнината до златист цвят. Добавят се морковите, нарязани на едри парчета, дафинов лист, зърна черен пипер и мащерката.

Залива се с вода поне един пръст над продуктите, захлупва се тенджерата и се оставя на котлон да къкри около 2 часа. Ако се е образувала пяна, се премахва с решетъчна лъжица.

Ако е необходимо, по време на готвенето може да се долива още гореща вода. Накрая на варенето се добавя грах и зелен фасул, нарязан на по-дребни парчета. Оставя се да ври за още 10/15 мин. Сваля се от котлона.

Ментов сос:

Наситнява ментата заедно със солта и захарта. Добавя се оцет.

Яхнията се поднася с лъжица ментов сос.

Източник: 24 kitchen, Рудолф ван Веен

Забележка: важното е при тази яхния предварително да е начукано месото, но и да се готви с костите, за да пуснат соковете си в бульона, а после след сваряване да се обезкости месото.

Добавих и един картоф, нарязан на дребни кубчета, това е по мое желание.

Ползвала съм грах в консерва на Bonduelle и замразен жълт фасул.

По принцип ментата би могла да се замести с наситнен магданоз, но точно тя придава много приятен аромат и вкус на яхнията.

Интересното при тази така наречена яхния по холандски, че е доста течна за разлика от нашите български яхнии и затова съм я сервирала в дълбока чиния.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар