Начин на приготвяне
Приготвя се първо тестото. В купа сипваме брашното и поръсваме с две щипки сол. Добавят се яйцата, като от едното се отделя половин жълтък за намазване. Нарязва се студено масло и се замесва меко тесто, без да лепне. Увива се с прозрачно фолио и оставям в хладилника за 30 минути да стегне.
През това време се приготвя плънката. Загрява се олиото в тиган, слага се натрошена каймата и се бърка на трохи. Добавя се нарязан ситно лук и маслини без костилки, също нарязани. Разбърква се и оставяме за 2 минути да омекнат.
Подправя се с черен, червен пипер и брашното, като се разбърква добре. Сипва се бульонът и оставяме да се готви на тих огън, докато течността се изпари, после се сваля от огъня и се охлажда.
Тестото се разточва на кора и с чашка или ринг 8 см се изрязват кръгчета. В средата на всяко се поставя чаена лъжичка плънка, краищата се намазват с разбития жълтък с малко олио. Прегъваме на две и се притиска с вилица, нареждат се емпанадас в намазнена тавичка.
Отгоре също се намазват с жълтък. Печем в загрята фурна 200 градуса до зачервяване. Поднасяме със млечно чеснов сос.
Добър апетит!