Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кейк торта с италиански сливи

Кейк торта с италиански сливи

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k7k1
Кейк торта с италиански сливи
Снимка: marcheva14
1 / 4
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Изключително приятен кисело-сладък вкус на сливи и аромат на хубава ванилия. Препоръчвам го за приятни моменти с приятели и хубава чаша кафе!"

Необходими Продукти

  • брашно - 165 г
  • бадемово брашно - 30 г
  • бакпулвер - 8 г или 2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • яйца - 2 бр. L стайна температура
  • зехтин - 120 мл
  • кисело мляко - 120 мл висок процент масленост
  • лимони - настъргана кора на 1 лимон
  • захар - 200 г кристал
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • кафява захар - светла, за поръсване
  • италиански сливи - 6 - 7 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не се работи с миксер, а с телена бъркалка. Фурна - 180 градуса.

Тортена форма с подвижно дъно с диаметър около 20 см, намаслена и покрита с хартия за печене.

В купа с телена бъркалка се разбърква брашното с бакпулвера, бадемовото брашно и солта.

В друга купа се смесват яйцата, зехтинът, кис. мляко, кора лимон, ванилията и се добавя захарта. Хубаво се размесват и се прибавят към сухите съставки и се разбъркват, докато добре се комбинират. Сместа се изсипва с формата, заглажда се.

Сливите се режат на две половини, а след това и на още две и се поставят върху тестото, като кожичката им да сочи надолу. Поръсват се със светло кафява захар.

Пече се на 180 градуса за около 50-55 мин или докато проба с клечка излезе суха от центъра на тестото.

След като се извади от фурната, веднага по крайните страни се минава с нож. Оставя се да се охлади напълно.

Поднасям кекса с топка хубава сметана.

Кейк тортата с италиански сливи е много вкусна.

Източник: joyofbaking

Забележка: Има най-различни видове сливи, някои са добри за ядене, други - за конфитюри, а точно италианските червени сливи са много подходящи за сладкиши. Те са сравнително малки с кръгла форма като тенис топка и с тънка люспа, която е гладка, и със силен червено-виолетов цвят. След като се разреже отвътре, е с приятен жълто-зелен цвят и плътен наситен кисело-сладък вкус.

За тези, които не се сещат в момента за кои сливи става въпрос, ще пусна снимка на тях само информативно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Добавих една снимка към този сладкиш направен е днес с нашенски сини сливи. Също стана добре, но предпочитам италианските защото имат по-мека люспа.
18.10.2016 23:14