Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Кейкова форма с диаметър 23x13 см, правоъгълна, намаслена и покрита с хартия за печене;
Работи се с миксер.
В купата се разбърква брашното, бакпулверът, сол, настърганата кора от лимон и маковото семе.
В купата на миксера се разбива маслото за около 1 до 2 мин. Добавя се захарта до пълното им смесване и се разбива за около 3 мин. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива, добавя се ванилията.
На ниска скорост на миксера се прибавя брашното, смесено с другите съставки на три пъти, а прясното мляко - на два пъти, като се завършва с брашно. Всичко се смесва добре до пълното им комбиниране.
Тестото се изсипва в кейковата форма, заглежда се с шпатула.
Пече се на 180 градуса около 50-60 мин до златисто кафяво или до суха клечка.
Глазура: В касерола се разбърква лимоновият сок и захарта и се загряват на умерен котлон, докато се стопи захарта.
Хлябът се изважда от фурната и след 5 до 6 мин, още докато е горещ, се намазва с четка с лим. смес обилно, а накрая се излива и цялото количество. Оставя се върху решетка до пълното му охлаждане в самата форма.
Този сладък хляб е хубаво да преседи една нощ, за да се даде възможност на глазурата добре да се абсорбира в тестото и ароматите да се смесят.
Лимоновият сладък хляб с маково семе е готов.
Източник: JOYOFBAKING
Забележка: Това е кейк с лимонова глазура и с хубав цитрусов аромат, който прониква в този така наречен хляб и го държи влажен за по-дълго време. Този Lemon Poppy Seed Bread е като торта с добър маслен сладък вкус и чудесна лимонова глазура и лимоните имат способността да изваждат най-доброто от печивата.
Точно лим. сок придава изключително приятен вкус, а другото допълнително нещо е маковото семе, което изглежда прекрасно в хляба. Ако някой се дразни от хрупкавите семена, може предварително да ги накисне за около 30 мин в горещо прясно мляко, после се изцеждат и добавят към тестото.
В Енциклопедията на готвача на Tom Stobbart се описва техният вкус като приятно вкусно нещо като сусам, но може би по-хубаво.