Начин на приготвяне
Бисквитите смелете фино в блендер. Добавете разтопеното масло и разбъркайте.
Вземете тортена форма с падащ ринг с диаметър не повече от 24 см и на дъното и разпределете бисквитената смес, като с ръка натиснете добре, така че да се получи бисквитен блат. Приберете в хладилник за 30 мин да стегне блатът.
Сложете в купа сметаната, сиренето и захарта. Разбъркайте внимателно.
Разтопете млечния шоколад в микровълнова или на водна баня. Охладете и започнете да добавяте към него по малко от сметаната, като внимателно бъркате до поемане на цялата сметана и получаване на хомогенна шоколадова смес.
Изсипете тази смес върху бисквитената основа във формата. Приберете в хладилник за 4 часа да стегне.
Разтопете в два отделни съда черния и белия шоколад. Охладете и изсипете черния шоколад върху охладената сметанова смес във формата.
Белия шоколад сложете в шприц или с лъжичка внимателно очертайте линии с разстояние една от друга върху черния шоколад.С помощта на шишче или клечка минете внимателно през белите линии и направете шарки.
Приберете чийзкейка в хладилник за едно денонощие да стегне добре и чак след това освободете от формата.
Преди махане на стягащия ринг минете леко около стените на формата с нож, потопен в гореща вода за по лесно отделяне.
Ако чийзкейка не е престоял и не се е стегнал, има опасност, като махнете ринга, той да се разпадне.
По желание, ако не ви се чака толкова много, може да сложите разтворени 10 г желатин в сметановата смес.Така след 4 часа ще се стегне и желира, но вкусът няма да е същият.
Рецептата е адаптирана от Лорейн Паскал