Начин на приготвяне
Пресявам си брашното в купа. Слагам маслото, яйцата и прясното мляко на стайна температура. Стоплям прясното мляко леко и в него слагам маята, размивам я добре. Към прясното мляко слагам 1 щипка захар и 1 с.л. брашно. Разбърквам добре.
Правя си кладенче в брашното и чуквам едното яйце. На другото яйце отделям жълтъка от белтъка. Белтъка го добавям при брашното. Жълтъка си го слагам в купичка и го разбивам с вилица. Отделям жълтъка за след това, той ще ни е нужен за намазване на рулото. Към брашното добавям вече шупналата мая с прясното мляко. След това добавям и маслото. Използвам масло Саяна.
Най накрая слагам и една ванилия. Добавям захарта и щипка сол. Замесвам тестото. Намазнявам си плота с олио. Доомесвам тестото много добре. Месим тестото продължително. Ако е нужно, при месенето си капваме още много малко олио и месим. Тестото става по-ароматно от маслото и ванилията. Получава се меко и жълтичко на цвят тесто.
Вече готовото омесено тесто го покривам с кърпа да втаса. Оставих го да втаса 1 час. Много леко го намазах с олио. След като втаса тестото, го разточвам с точилка в овална форма. Мажа го със сладко. Използвах домашно сладко от сливи, нанесох го с помощта на лъжица. Използвах около 5 с.л. сладко, равномерно нанесено.
Смилам си орехите и пръскам върху сладкото равномерно. Навивам на руло. Краищата, след като го навих леко, подмушнах навътре, да не са открити. Намазах си формата с масло и посипах с брашно. Намазвайки с масло, става по ароматно и по-вкусно рулото.
Слагаме рулото вътре. Оставяме рулото да втаса за 50 мин, покрито на топло. След като втаса рулото, го намазваме с вече разбитият жълтък. Нанасяме с четка. Почистваме си лешниците /сурови/, режем ги на тънки филийки с остър нож. Върху намазаното руло нареждаме отгоре филираните лешници.
Най-накрая поръсваме с кристална захар. Слагаме рулото в загрята фурна на 180 градуса. Под формата, в която печем рулото, в случая терин, на дъното на фурната слагаме купичка или малка тавичка с вода, за да може, като печем рулото, отдолу да ни е мекичко.
След като се опече, го вадим. Оставяме леко да изстине и режем на филии. Хапваме с кафе.
Вкусно, меко, ароматно и с апетитна кора.
Да ви е сладко!